Mägine, kuum ja küüslaugulõhnaline Korea







Kõnnime mööda tänavat, käes vihmavari. Aga vihma ei saja. Hoopis päike lõõmab. Naljakas, Eestis me kutsume seda - vihmavarjuks - kuigi ingliskeelne termin sellele ei viita. Eks kunagi tõlkimise ajal ei osatud mõeldagi, et meil Eestis võiks sellele mingi muu rakendus olla. Aga Koreas on. Siin kasutatakse seda ka päikesevarjuna, sest päike suvel on tugev. Kohalikud katavad end úldse palju. Müts ja puff kaelas ja pikad varrukad (eraldi aksessuaarina nagu vahel korvpalliväljakutel nâeb), valged kindad käes. Sageli lähevad nad kogu selle kombinesooniga ujuma ka. Naljakas vaadata.



Vee ääres on korealased kogenematud. Mida on raske aru saada, sest terve riik on poolsaar ja rannajoon pikk... Kui laine tuleb ja pritsib, siis on palju kriiskamist ja ülemeelikust. Nii laste kui ka täiskasvanute poolt. Ilma mingi ohutusvahendita, nagu näiteks kätiste, päästevesti või kummirõngata, keegi naljalt vette ei lähe. Ja kui tugevamad lained tulevad ja raputavad, siis näod muutuvad abituteks. Need näod, mida loomulikult näha on. Nagu mainisin, paljud on puffi taga peidus. Rannavalvegi on äämiselt range. Poid on pandud rannajoonest nii 15 meetri kaugusele. Mõõna ajal seisin seal puusadeni vees. Aga kaugemale minna ei tohi. Kohe vilistavad.

Korealastele meeldib väga ka igasugune entertainment. Õhtuti on tänavad täis tantsijaid, lauljaid ja mustkunstnikke.
Koreast on pärit ka kuulus rahvatants - Gangnami stiil

Busanis - linn riigi lõunaosas - oleme peatunud veidi üle kahe nädala. Otsustasime jälle vabatahtliku töö jaoks, sest elu on üsna kallis. Korea on majanduslikult maailmas edukaimate riikide tipus. Siit on pärit suurfirmad nagu näiteks Hyundai, LG ja Samsung. Hooned on kõrged ja läigivad. Autod on uhked ja läigivad samuti. Kõik läigib tegelt, inimesed ka. Lähemal uurimisel on paljud asjad justkui plastikust. Tundub selline feik-näitamine. Aga ühiskonnale paistab olevat see oluline. Make-up, ilukiruriga, riided, soengud - kõige eest paistetakse nägevat vaeva. Ja mitte ainult naised. Ka mehed käivad ringi oma väikeste käekotikestega, patareiga laetud tuulepuhur käes. Aga nagu ma aru olen saanud, siis see ühiskond on siin väga tolerantne. Välimuse poole pealt teisi ei kritiseerita, kõik võivad olla nagu hing ihaldab. Aga naljakas on vaadata küll, kuidas kamp mehi baaris endale margarita klaasis heleroosad kokteilid, koos kõrte ja maasikatega lauale tellivad. Kuid eks see ole vist meie liberaalsusele püüdleva maailma eesmärk, mis? 

Kuidas teha turismiobjekti? Vali linnaosa, värvi majad kirgaste värvidega ja olemas - Gamcheoni Kultuuriküla







Elame ja töötame ühes hostelis. Nädalavehtustel on päris kiire. Peaks olema kõrghooaeg, aga kuumalaine tõttu polevat nii palju inimesi kui tavaliselt. Hostelis on äge, sest näeb hästi palju erinevaid inimesi. Rannast oleme umbes 300 m kaugusel. 

Meie rand
4 ööd veetsime ka pealinnas Seoulis. Seal oli kõik umbes sama nagu siin Busanis. Linnad on hiiglaslikud ja äärmiselt täis ehitatud. Jätavad sellise kokku surutud mulje. Korea on pindalalt umbes kaks korda suurem kui Eesti, aga inimesi on 50 miljonit. Võib peas arvutuse teha, palju meil Eestis sellise rahvaarvu puhul naabreid juures oleks. 

Betoondžungel



Suurlinna kontrast: tagasihoidliku pagoda taustal suur pilvelõhkuja





Sajakordsed korterelamud

Mulle meeldib korealaste juures nende vaoshoitus. Keegi pole näiliselt ennast täis. Ühel varahommikul istusime näiteks rannas, kus oli hästi palju inimesi. Oli selline peo meeleolu, söödi-joodi, aga keegi ei jauranud ringi ega tülitanud teisi vms. Kõik nautisid rahulikult omaette. Samas on need inimesed väga head ekraani vaatamises, ainult kerivad üles-alla oma sõrmedega. Päevasel ajal ei näe naljalt inimesi, kes pea püsti kõnniks, ikka pilk telefonis. Virtuaalreaalsus on reaalsus. Elu nagu videomängus. Zombide pealetung võib alata siit maailma poolelt. Kahtlen samas, et ka teised riigid liialt alla jäävad.

Laupäeval külastas meid Andrea sõbranna, kes viis meid kohalikku šašlõkki sööma - liha valmistatakse värskelt keset lauda.







Pärast läksime karaoket laulma - järjekordne pop asi siin maal (ps sa ei laula mitte publiku ees, vaid rendid omale väikse helikindla toa).

Ja nii on kätte jõudnud meie viimane õhtu siin.

Kommentaarid